Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında Uzunköprü Belediyesi tarafından yürütülmekte olan PREVENT/ÖNLEME isimli ve CB005.1.11.165 no’lu proje kapsamında Ergene Havzasında Sel Erken Uyarı Sistemi kurulmaktadır.

Uzunköprü ilçesinde yapımı devam eden Sel Erken Uyarı Sistemin yazılımı ulusal düzeyde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce kullanılan sistemlere entegre olup, belediyede kurulacak olan sel uyarı merkezinden aynı anda verilerin ulusal merkezde de görülmesi sağlanacaktır.

Sel erken uyarı sistemiyle birkaç saniye arayla nehirlerin seviyesi konusunda bilgi akışı sağlanıp, ilçemiz için 36-48 saat önceden sel uyarısı alınabilecektir.

Bu sistemin bir parçası olan 4 adet Akım Gözetim istasyonların ve bir adet Metereoloji Gözetim istasyonun kurulumu 19.12.2017 tarihinde Belediyemiz yetkili personeli tarafından onaylandı.

Bu modern radar sensörlü ölçüm istasyonları her 15 dakikada bir belediyede kurulacak olan gözetim merkezine nehrin su debi ve yağış miktarları konusunda bilgi aktarmaktadır. İstasyonların kurulacak ve ölçüm yapılacak noktaların belirlenmesinde belediye personeli Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğün uzmanlarıyla ortak çalışmalar yürütmüş ve takibi gerektiren istasyon noktalarını belirlemiştir.

Uzunköprü Belediyenin yürütmekte olduğu ÖNLEME projesi çerçevesinde Mart 2018’in sonuna kadar Sel Erken Uyarı sistemin tamamlanması planlanmıştır.

Tüm bu çalışmalar Avrupa Birliği destekli 15 aylık “Çevre İçin Risklerin Azaltılması ve Önlenmesi ve Yenilikçi Araç Gereçler İçin Vizyon /Önlemek projenin kapsamında yapılmaktadır. Toplam proje bütçesi: 581 483.41 EUR olup, Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı tarafından Uzunköprü ilçemize 316.515,68 EUR mali desteğin sunulması planlanmıştır.