Son günlerde sık sık gündeme gelen ve vatandaşlarımızın sokak hayvanlarının toplanması konusundaki şikâyetleri üzerine kamuoyu ile aşağıdaki bilgi paylaşımı yapılması uygun görülmüştür.

2004 Tarih ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ilgili hükümlerince ülkemizdeki tüm yerel yönetimler sokak hayvanlarına yönelik bazı çalışmalar hususunda görevli kılınmıştır. Belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik öncelikli çalışmaları sahipsiz sokak hayvanlarının bulundukları ortamdan alınarak, geçici olarak getirildikleri bakımevlerinde üremelerinin engellenmesi için kısırlaştırılması, gerekliyse tedavi edilmesi, aşılarının yapılması, parazit uygulamalarının yapılması ve tüm bunların yapıldığı anlamına gelen kulak küpesi ve mikroçip takılarak alındıkları doğal ortama salınması yada sahiplendirilmesidir.

Ayrıca belediyeler hayvansever ve gönüllü kişilerle sahipsiz sokak hayvanları için barınma, beslenme odakları oluşturmak ve beslenmelerine yardımcı olmak, rehabilite etmek, vicdani olarak sahipsiz sokak hayvanlarını beslemek için çaba gösteren kişileri teşvik etmekle görevlidir.

Söz konusu şikayetlerin Veteriner İşleri Müdürlüğümüz tarafından tek tek incelenmekte olup, saldırgan köpeklerin şikayet beklenmeksizin alınarak, barınağımızda müşahade altında tutulduktan sonra normal hallerine dönmeleri halinde tekrar doğal ortamlarına bırakılmaları zorunludur.