Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü

Uzunköprü Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen İlçemizdeki ilkokullara yönelik, “2017-2018 eğitim-öğretim yılı Çevre Eğitim Seminerleri” 16 Ekim 2017 Pazartesi günü başlamıştır.

Uzunköprü Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen eğitim çalışması, çocuklara temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama bilincini aşılamayı hedeflemektedir.

Eğitimlerde doğaya gelişigüzel bırakılan atıkların çevreye verdiği zarara dikkat çekilerek, geri dönüşümün sağlıklı çevre için taşıdığı önem vurgulanmaktadır. Atıkların kontrollü ve düzenli bir şekilde toplanması ile geri kazanabileceği, cam, kağıt, metal, kompozit ve plastik ambalaj atıklarının kaynağında evsel atıklardan ayrı olarak toplanmasının önemi ve bunun çevreye sağladığı faydalar üzerine bilgiler verilmektedir.

Eğitimde ayrıca bitkisel atık yağların kanalizasyona veya toprağa dökülmemesi için yapılan çalışmalar, okullarda düzenlenen atık pil toplama kampanyası, hava kirliliğini önlemek için yapılan çalışmalar, gürültü kirliliği ile mücadele çalışmaları, hafriyat toprağı inşaat ve yıkıntı atıklarının gelişigüzel doğaya dökülmesini engellemek üzere yapılan çalışmalar, elektronik atıklar- ömrünü tamamlamış lastikler ve tıbbi atıkların geri dönüşüm ve bertaraf çalışmalarının önemi, atıksuların kanalizasyon şebekesine deşarjı ve bağlantı izni ile ilgili bilgiler verilerek eğitim sonunda öğrencilerin soruları yanıtlanmaktadır.

01.06.2017 tarih ve 90 karar numaralı Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu Kararlarına istinaden, “Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 °C’ nin altında olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılabilecektir.”

Ancak kalorifer ve sobaların, öğrencilerimizin okula gidiş geliş saatleri olan; sabah 06:00 – 09:00 saatleri ve akşam 16:00 – 19:00 saatleri dışında yakılmasına dikkat edilmelidir.

İlçemizde hava kirliliğini kaynağında önlemek için, her bina yönetimi Edirne Valiliği tarafından satışına izin verilen torbalı kömürleri kullanmak zorundadır.

Kömüre yakma esnasında %4 oranında (1 ton kömüre 40 kg kireç)  toz kireç karıştırılmalı ve kaloriferler yetkili kalorifer ateşçisi kurslarına katılarak ateşçi belgesine sahip vatandaşlarımız tarafından yakılmalıdır.

Vatandaşlarımıza önemle duyurulur.

Birçok ilde dahi olmayan elektronik atık toplama kutusu, ilçemizde çevre yoluna yerleştirilmiştir. Detaylı bilgi almak isteyenler Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü nü arayabilirler.

Gerçekleştirdiği sosyal çalışmalarla takdir toplayan Uzunköprü Belediyesi, engelli vatandaşların sosyal hayata daha fazla katılımlarını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Uzunköprü Belediyesi bu kapsamda İlçenin en işlek noktalarının başında gelen eski Atatürk Kültür Merkezinin bulunduğu park alanına ücretsiz engelli aracı şarj istasyonları getirterek engelli vatandaşların görüşlerini aldı. Böylece akülü araç kullanan engelli vatandaşlar, şehir merkezinde araçlarını şarj ederek sosyal hayata daha fazla katılma şansı elde etti.

Vatandaşlar, engelliler için gerçekleştirilen çalışmalardan dolayı Başkan Av. Enis İŞBİLEN’e ve tüm ekibine teşekkür etti.

Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İŞBİLEN, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kent Çalışmaları Birimi Proje Ekibi Mimarı Alp Arısoy ve proje ekibini konuk etti.
Uzunköprü ilçesindeki tarihi kentin canlandırılması gerektiğini ifade eden Mimar Alp Arısoy, ayrıca ilçenin sınıra komşu olduğumuz ülkelere yakın olması ve kolay ulaşılabilir bir ilçe olmasından dolayı turistlerin buraya gelmesinin sağlanması halinde ekonomik ve kültürel canlanmanın anahtarı olacağını ifade etti.

"Uzunköprü’nün kültürel dokusu canlanacak"

Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İŞBİLEN’de, ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Birimi'ne yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, “Kendini koruyan kentler; Uzunköprü” çalışmasının ilçenin kültür odaklı koruma ve canlanma hareketine rehberlik edeceğini söyledi.
“Kendini koruyan kentler; Uzunköprü” çalışmasının kentin sosyal dokusu için yapacağımız çalışmaların yol haritası diyebiliriz. Yerel yönetimlerle kurulan işbirliği süreçleri ile koruma çalışmaların sürdürülebilir hale getirilmesini amaçlayan bir koruma ve işbirliği programını Uzunköprü olarak bizde destekleyeceğiz” dedi.