UZUNKÖPRÜ BELEDİYESİ’NİN PROJE ORTAĞI OLDUĞU VE AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN DESTEKLENEN “GO2RECYCLING” PROJENİN AÇILIŞ TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRİYOR
Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2021-2027 birinci teklif verme çağrısı kapsamında Güney Edirne Katı Atık Birliğin (GÜNEKAB) liderliğinde ve Uzunköprü Belediyesi ortaklığında uygulanmakta olan “Karadeniz Havzasında Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Uygulamaları için Sınır Ötesi İşbirliği” /Go2Recycling/ adlı ve BSB00027 No’lu proje kapsamında GÜNEKAB’ın ev sahipliğinde dört ayrı ülkeden olan proje ortaklarıyla 17 – 19 Aralık 2024 tarihleri arasında proje açılış toplantısı gerçekleştirilecektir.
Go2Recycling projesi, 4 ülkeden 5 kurum ve kuruluşu olan: Türkiye’den GÜNEKAB ve Uzunköprü Belediyesi, Romanya’dan Galati Teknopol Derneği, Bulgaristan’ın Sozopol Belediyesi ve Gürcistan’ın İmereti Bilim Adamları Birliği “Spectri” iş birliğinde uygulanmaktadır.
Proje kapsamında en önemli küresel çevre sorunlarından biri olan çevre kirliliği, atık yönetimi hususunda olan bilinenler ve alışkanlıklar, etkili atık yönetimi için planlama ve altyapı, toplumda sorumlu davranış ve çevre bilincinin oluşturulması, yerel politika yapıcılarına iyi örneklerle destek sunulması gibi konular ele alınmıştır.
Projenin hedefi: Özellikle doğal ve koruma altında olan, lagünler ve göller gibi biyolojik alanlara yakın yerleşim yerlerinde evsel atıkların ayrıştırılmasını, geri dönüşümü için doğru toplanmasını teşvik ederek Karadeniz Havzasında çöp sahası atıklarının ve kirliliğinin azaltılması için sürdürülebilir ve sınır ötesi işbirliğin kurulması, atıkların sürdürülebilir toplanması için gerekli altyapının oluşturulması, planlama ve sürdürülebilir eğitim yöntemleri ile halkın geri dönüşüm ve yeşil gelecek hakkında farkındalığını ve bilgisi arttırılmasıdır.
Proje kapsamında Uzunköprü ilçemizde 3R- atıkların azaltılması, geri-dönüşümü ve tekrar kullanımı konusunda önemli adımlar atılacaktır. Şehrimize hizmet edecek yeni atık toplama aracın alınması yanı sıra vatandaşlarımıza mobil atık getirme merkezin yapılması ve pilot semtlerimizde ayrıştırılmış atık toplama konusunda ilgili ekipmanların tedariği ve bilinçlendirme uygulamaların yapılması planlanmıştır.
3 gün boyunca Keşan merkezde uygulanacak olan açılış toplantısı esnasında proje uzmanları tarafından atık yönetimi hususunda elde edilmiş olan iyi uygulamaların tanıtımı ve Çarşamba günü Atık Yönetim Uygulamaları Semineri gerçekleştirilecektir.
Proje süresi 26 ay olup, Kasım 2026’da sona ermesi beklenmektedir. Avrupa Birliğin desteği ile beş ortağın yararlanacağı toplam hibe tutarı 1.380.244,01 EUR olup, toplam proje bütçesi 1.533.604,46 EUR olarak belirlenmiştir.
Bu yayının içeriği tamamen “Güney Edirne Katı Atık Birliği” sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği veya Programın Yönetim Makamının ve Ulusal Otoritenin görüşlerini yansıtmak için alıntılanamaz.
Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı, Avrupa Birliği tarafından Komşuluk, Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Aracı (NDICI) kapsamında ve katılımcı ülkeler olan Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Türkiye ve Ukrayna tarafından finanse edilmektedir.